ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-23

  •  Στις 13-10-2022,  η Β ΄ Γυμνασίου επισκέφθηκε τη Βουλή των Ελλήνων. Εκεί, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση "Αντικρίζοντας τη Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων δύο αιώνες μετά" αλλά και να παρακολουθήσουν από το θεωρείο, μία συνεδρίαση στο χώρο του Κοινοβουλίου. Η επίσκεψη συνδυάστηκε μ΄ έναν απολαυστικό περίπατο στον Εθνικό κήπο!

Θέατρο Διονύσου. Νότια κλιτύς του ιερού βράχου της Ακρόπολης. Παρασκευή, 14/10/2022. Επίσκεψη στο πρώτο θέατρο στον κόσμο. Τα παιδιά της Γ' τάξης βιώνουν νοερά την ατμόσφαιρα του αρχαίου Ελληνικού θεάτρου,σ το χώρο που γεννήθηκε (5ος αι. π.Χ.)

  • Απο την επίσκεψη της Β Γυμνασίου στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο βρίσκεται 300 μέτρα ΝΑ του Παρθενώνα. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τόσο τα εκθέματα (αετώματα, γλυπτά) των τριών επιπέδων όσο και την πανοραμική  θέα της Ακρόπολης και της σύγχρονης Αθήνας. Φυσικά οι Καρυάτιδες μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των μαθητών μας.

  • Την Τετάρτη 2/11 και την Πέμπτη 3/11 οι μαθητές της Β’ και της Α’ Γυμνασίου αντίστοιχα  παρακολούθησαν  τις   παραστάσεις « Το συρματόπλεγμα» και  « Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο» στο  κινηματοθέατρο Δαναός. Μέσα από τις μελωδίες του Μάνου Λοΐζου και του Μίκη Θεοδωράκη τα δύο αυτά έργα  φέρνουν τους μαθητές σε επαφή με ιστορικά γεγονότα όπως το  θέμα των γενοκτονιών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και  την εξόριστη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα,  μεταδίδοντάς τους  την αξία της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων, της ελευθερίας,  της  ισότητας, της φιλίας και της παιδικής αθωότητας. Μετά το τέλος των παραστάσεων οι μαθητές/τριες  είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον σκηνοθέτη και να συνομιλήσουν μαζί του σχετικά με το στήσιμο μιας παράστασης.

  • Η Γ΄ τάξη επισκέφθηκε στις 2/11 το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο πλαίσιο των μαθημάτων της Τεχνολογίας, της Χημείας και της Ιστορίας. Ξεναγήθηκαν στο Μουσείο, ενημερώθηκαν για τη διαδικασία  παραγωγής του φωταερίου, για τον Βιομηχανικό μηχανολογικό εξοπλισμό του 19ου αιώνα και τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες την εποχή λειτουργίας του εργοστασίου

  • Στις 17/1/2023 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της Β΄ Γυμνασίου στο Βιομηχανικό  Μουσείο Φωταερίου. Οι μαθητές εξερεύνησαν τους χώρους του παλιού εργοστασίου, ανακάλυψαν το μοναδικό μηχανολογικό εξοπλισμό του 19ου αιώνα και συμμετείχαν σε ομαδικές δραστηριότητες με θέμα τη βιομηχανία.

  • Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.  Στις 2/3/2023 το Β1 τμήμα του σχολείου μας περιηγήθηκε στον Εθνικό κήπο και στη συνέχεια παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ"!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του '22,που οργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Εκεί τα παιδιά μέσα από φωτογραφίες, μαρτυρίες του ξεριζωμού και τη μουσική, βίωσαν τις μνήμες της Μικρασιατικής καταστροφής και της  μεταλαμπάδευσης της πολιτιστικής κουλτούρας των προσφύγων στην Ελλάδα.

  • Στην 1/2/2023,τα παιδιά του πολιτιστικού προγράμματος για το λεκτικό bullying, επισκέφθηκαν την Πινακοθήκη Γκίκα και παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδύαζε τον Λόγο με την Εικόνα. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πίνακες και γλυπτά Ελλήνων καλλιτεχνών που αποτυπώνουν τις σχέσεις με την οικογένεια με τους φίλους και με τους αγαπημένους. Στο τέλος συμμετείχαν σε μια δράση δημιουργικής γραφής.

  • Στις 2-2-2023 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο πλωτό ναυτικό μουσείο Θωρηκτό  «Γεώργιος Αβέρωφ».  Το πλοίο συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους και στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Σήμερα έχει διαμορφωθεί σε πλωτό μουσείο. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του πλοίου, ενημερώθηκαν για την ιστορική περίοδο της δράσης του και για τις μάχες στις οποίες έλαβε μέρος.

  • Την Τετάρτη 15/3/23 η Β τάξη επισκέφθηκε το πλωτό μουσείο HELLAS LIBERTY ,το οποίο αποτελεί ένα από τα 3 εναπομείναντα πλοία Liberty σε όλο τον κόσμο. Εκεί τα παιδιά ξεναγήθηκαν και έμαθαν για τα πλοία αυτά, τα οποία ναυπηγήθηκαν στη διάρκεια του Β' Π.Π. και συνέβαλαν μετά τον πόλεμο στην ανασυγκρότηση της Ελληνικής Ναυτιλίας.

  • Τα παιδιά του πολιτιστικού προγράμματος για το λεκτικό Bullying,  παρακολούθησαν το βιωματικό γλωσσικό εργαστήριο "λέξεις που χαμογελούν, λέξεις που πληγωνουν" με θέμα το λεκτικό εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον  στη Βιβλιοθήκη της Βουλής - Καπνεργοστάσιο

  • Στις 6/4/23 το B4 τμήμα του σχολείου μας επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο.Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Δώρων που εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2023 και στη συνέχεια στους υπόλοιπους ορόφους του Μεγάρου (στην αίθουσα συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών, στην αίθουσα αναμονής,στην αίθουσα δεξιώσεων κλπ.).Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μια υπέροχη περιήγηση στον Εθνικό Κήπο!

  • Στις 2/5/2023 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της Γ΄τάξης στο Παλαιοντολογικό Μουσείο που βρίσκεται στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στη σχολή Γεωλογίας. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο μουσείο από τους φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας , παρατήρησαν τα εκθέματα και έμαθαν για την εξέλιξη της ζωής στη γη. Στη συνέχεια συμμετείχαν σε προσομοίωση ανασκαφής. 

  • Στις 8 Μαΐου τα παιδιά του σχολείου μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αγωγής υγείας "Στηρίζομαι στα πόδια μου" επισκέφθηκαν το μουσείο συναισθημάτων και συμμετείχαν σε μία βιωματική δράση με το τίτλο" Στο παλάτι του θυμού".Οι μαθητές μας μέσω διαδραστικών ευφάνταστων δραστηριοτήτων   συζήτησαν και μοιράστηκαν εμπειρίες για αυτό το συναίσθημα και τη διαχείρισή του.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023-24

 

  • Στις 11 Οκτωβρίου του 2023 τα παιδιά της πρώτης Γυμνασίου επισκέφτηκαν την Πινακοθήκη  του Δήμου Αθηναίων και ξεναγήθηκαν στην έκθεση "Στη σκιά" αφιερωμένη στις Ελληνίδες καλλιτέχνιδες και τη γυναικεία συμβολή στην τέχνη του 20ου αιώνα. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην έκθεση και είδαν έργα από συνολικά 120 ζωγράφους και γλυπτριες γεννημένες μεταξύ του 1871 και 1941 στη συνέχεια πήραν μέρος σε ένα βιωματικό εργαστήρι και έφτιαξαν τις δικές τους δημιουργίες

  • Τη Δευτέρα 13/11/2023 οι μαθητές και μαθήτριες και των τριών τάξεων του σχολείου μας παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» στο θέατρο «Λαμπέτη» από την Θεατρική Ομάδα Μυθωδία.

    Το έργο αποτελεί το ημερολόγιο που κρατά με τη παρότρυνση της αγαπημένης του δασκάλας, ο Κρίστοφερ Μπουν, ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι στο φάσμα του αυτισμού.

    Η συγκινητική του ιστορία μας φέρνει αντιμέτωπους με ρεαλισμό αλλά και τρυφερότητα με ζητήματα που απασχολούν τους εφήβους και όσους τους περιβάλλουν, όπως η αναζήτηση της ταυτότητας, οι διαπροσωπικές σχέσεις και κυρίως η δυσκολία στην επικοινωνία…

    Η ιστορία του Κρίστοφερ ξεκινά ως αστυνομικό μυθιστόρημα αλλά καταλήγει σε μια συγκινητική και βαθιά ανθρώπινη συνάντηση με ένα άλλο «σύμπαν» σκέψης και ύπαρξης. Ένα μάθημα ζωής που μας προκαλεί να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός ιδιαίτερου εφήβου. Όπως, λίγο ή πολύ, είναι όλοι.

    Μετά το τέλος της παράστασης τα μέλη του θιάσου συνομίλησαν με τους μαθητές και τις μαθήτριες και απάντησαν σε ερωτήσεις τους σχετικά με την υπόθεση του έργου.

  • Στις 30/11/2023 η Β και Γ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το Βιομηχανικό και Βιοτεχνικό Εκπαιδευτικό Μουσείο στο Λαύριο, συμμετέχοντας σε 3 διαφορετικά προγράμματα:

    • «Στα αρχαία εργαστήρια: Φτιάχνοντας αγγεία».

    Από τα εκθέματα του Μουσείου οι μαθητές μελέτησαν τον τρόπο παραγωγής τους στα αρχαία εργαστήρια αγγειοπλαστικής και οργάνωσαν τη δική τους βιοτεχνία φτιάχνοντας αγγεία σε γραμμή παραγωγής. 

    • «Αναμνήσεις από την ιστορική Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου»

    Στον χώρο του παλιού εργοστασίου της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου, οι μαθητές έγιναν ιστορικοί .Έθεσαν ερωτήματα, εντόπισαν πηγές, πήραν συνέντευξη από παλιούς εργαζομένους, δημιουργώντας έναν φάκελο με πλούσιο υλικό.

    • «Στο εργαστήριο με τα ορυκτά»

    Στον χώρο του εργαστηρίου, οι μαθητές έγιναν επιστήμονες και εξέτασαν δείγματα ορυκτών και μεταλλευμάτων από τις εκπαιδευτικές συλλογές του Μουσείου.

  • Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου οι μαθητές των πολιτιστικών προγραμμάτων και του προγράμματος αγωγής υγείας επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του "Χαμόγελου του παιδιού" στο Κορωπί. Εκει μέσα από ποικίλες δράσεις, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και να κατανοήσουν τις έννοιες της αλληλεγγύης και της ενσυναίσθησης.

  • Την Τετάρτη 17/1/2024 οι μαθητές της Α' Γυμνασίου στα πλαίσια του μαθήματος Αρχαία Ιστορία επισκέφθηκαν το Ι.Μ.Ε και συγκεκριμένα τη Θόλο του Ελληνικού Κόσμου. Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν εικονικά στον Ιερό χώρο των Δελφών, να γνωρίσουν και να θαυμάσουν από κοντά τα σημαντικότερα μνημεία και κτήριά του, όπως τη Σφίγγα των Ναξίων, τα αφιερώματα των Αθηναίων, Σπαρτιατών και Αρκάδων, καθώς και τον θησαυρό των Αθηναίων ΄και Σιφνίων.

  • Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024, το Β4 επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας.  

    Οι υπεύθυνοι του Κέντρου παρουσίασαν της εγκαταστάσεις του Ακροκεράμου στις οποίες αρχίζει η προεπεξεργασία με την απομάκρυνση των βαρέων στερεών, εκσχάρωση, εξάμμωση και απόσμηση των λυμάτων. Τα προεπεξεργασμένα λύματα μεταφέρονται με υποθαλάσσιους αγωγούς στην Ψυττάλεια. Περνώντας με το φέρρυ της ΕΥΔΑΠ στο νησί, έγινε στάση και ξενάγηση στις δεξαμενές πρωτοβάθμιας καθίζησης (όπου συλλέγεται η πρωτοβάθμια ιλύς) και στις δεξαμενές δευτεροβάθμιας βιολογικής επεξεργασίας με το σύστημα της ενεργού ιλύος. Κατόπιν παρουσιάστηκαν οι εγκαταστάσεις χώνευσης, αφυδάτωσης και θερμικής ξήρανσης της ιλύος, οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και εξηγήθηκε πώς η επεξεργασμένη εκροή του ΚΕΛΨ διαχέεται στον Σαρωνικό Κόλπο μέσω αγωγών βαθιάς διάχυσης.

    Η φιλοξενία του Κέντρου τελείωσε με την προσφορά σάντουιτς και αναψυκτικών στους μαθητές και συνοδούς στο χώρο εστίασης της Ακροκεράμου.

  • Την Τετάρτη 31-1-24,τα παιδιά που συμμετέχουν στα πολιτιστικά προγράμματα του σχολείου μας, καθώς και στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας, επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Νιάρχου και ξεναγήθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας. Παράλληλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία ν' απολαύσουν τον υπαίθριο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχου.

  • Την Πέμπτη 15-2-24, η Γ' Γυμνασίου επισκέφτηκε το Σπήλαιο Παιανίας. Το σπήλαιο Κουτούκι είναι επισκέψιμο σπήλαιο το οποίο βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Υμηττού, πάνω από την Παιανία, σε ύψος 510 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1926 και χαρτογραφήθηκε το 1954 από τους Ιωάννη και Άννα Πετροχείλου. Η σημερινή τεχνητή είσοδος, μήκους 17 μέτρων, ανοίχθηκε τη δεκαετία του 1960 για τη διευκόλυνση των επισκεπτών. Η τουριστική διαδρομή έχει μήκος 350 μέτρα. Σήμερα είναι το πιο επισκεφθέν από τα σπήλαια της Αττικής.